fbpx

Appassi-va?

De senaste åren har det dykt upp en mängd viner på Systembolaget med begreppet ”appassimento” på etiketten. Många av dessa viner har blivit favoriter för svenska vinkonsumenter. Mycket tack vare sin sötare stil och fruktiga karaktär.

Men vad betyder appassimento – egentligen?

Appassimento är en italiensk tillverkningsmetod som beskriver att druvorna fått torka efter skörd. Traditionellt pågår denna torkningsperiod under omkring 100 dagar. Resultatet blir att sockerhalten stiger i druvorna, de blir ungefär som russin, vilket leder till högre alkoholhalt och ökad smakkoncentration.

Mest känd är metoden för produktion av det kraftiga, röda vinet amarone. Ordet kommer från italienskans amaro, bitter, men vinet upplevs sällan som bittert eftersom den naturliga sötman från de torkade druvorna och den höga alkoholhalten runt 15 procent, döljer de bittra tonerna.

Om amarone är kungen av Venetoregionens viner är ripasso dess drottning. För att tillverka en ripassovin tar man pressresterna från amaroneproduktionen och häller över ett Valpolicellavin. Tonerna från amaronevinet lakas in i Valpolicellavinet och vi får ett läckert mellanting, ripasso.

Vaggan för appassimentovinerna är vinregionen Veneto i nordöstra Italien, känd för platser som Gardasjön och den vackra staden Verona. I Veneto producerar man inte enbart Appassimentoviner utan här hittar vi viner från hela smakskalan som lätta, bubbliga prosecco via rika, fruktintensiva amarone till det söta dessertvinet recioto.

Även om det är Veneto som är själva vaggan, hittar vi appasimentoviner även i  andra delar av Italien och världen. Den populära vinstilen är alltså global. Men trenden startade faktiskt i Sverige och övriga nordiska länder. Vi var först och konsumerade så mycket amaronevin att till och med de italienska producenterna blev överraskade.

Vad ska vi då äta till en appassimento för att karaktären verkligen ska komma till rätta? Det finns givetvis mycket gott att välja mellan. På Vinliv är vi mycket svaga för kombinationen appassimento med någon av alla våra goda, svenska ostar. Varför inte en Svecia, Prästost eller Västerbottensost?