fbpx

Besök en italiensk vingård i sommar

Det är ju lite av en dröm, att besöka en vingård i de böljande kullarna i Toscana. Eller någon annanstans i Italien. Börja planera redan nu. Vinliv tipsar om riktigt bra vingårdsbesök.

Det vore väl ändå inte fel att besöka en vingård i sommar? Det har samtidigt blivit närmast obligatoriskt på sommarsemestern. Idag är det dessutom lättare än någonsin, då flera vinhus har guidade turer på engelska.

Men vad besöka?
När och hur? Och hur mycket vin måsta man kunna? För att börja med det sista: Ingenting! Det räcker med att vara intresserad. Och vem är inte det. Det kan ju vara därför man är där, för att lära sig. Det är egentligen bara att ta reda på var en vingård ligger. Så ringer man och bokar besök. Eller så går man in på vingårdens sajt och bokar, kanske väljer mellan de olika besökspaketen som numera finns allt oftare.

Eller så sladdar man bara upp på vingården och undrar om det fungerar att besöka den där och då. Det löser sig alltid. Men ska man få ett riktigt bra besök, är det alltid bra att ringa innan. Och kanske vara lite specifik med vad man vill. De gillar det. De älskar ju sitt vineri.

Vad mer exakt ska man besöka är svårare att svara på. Litet, exklusivt eller modernt, storskaligt. Ja, det är ju helt upp till en själv. Vi på Vinliv delar gärna med oss av våra besök och tipsar därför om några riktigt bra.

Sicilien

Cantine Settesoli

Stort kooperativ, öns största vinproducent som gör allt från konsumentvänliga vardagsviner till rariteter som u dyker upp på svenska marknaden. Ligger utanför Menfi på södra delen av ön.

www.cantinesettesoli.it

Tasca d’Almerita

Klassisk vingård mitt på Sicilien med moderna viner och lite av en föregångare för öns vinindustri. En trotjänare på Systembolaget.

www.tascadalmerita.it

Piemonte

Produttori de Barbaresco

Kallat världens bästa vinkooperativ och gör sannerligen skäl för namnet. Ligger i den fantastiska byn Barbaresco.

www.produttoridelbarbaresco.com

Paolo Scavino

En utav Barolos och därmed världens främsta producenter av rött, lagringsbart vin. Gör en imponerande volym. Ligger i Castiglione Falletto inte långt från byn Barolo.

www.paoloscavino.com

Toscana

Castello Banfi

Stor producentmed säte i den lilla byn Montalcino, grundaren av området och innovatör. Storslaget slott och mäktig vinproducent.

www.castellobanfi.com

Brancaia

Mindre producent i toppskiktet, höga ratings internationellt och mycket generiska Chianti-viner. Ligger i Radda in Chianti.

www.brancaia.com