fbpx

Méthode Champenoise

Det som gör Champagne till Champagne är att vinet får sin andra jäsning på flaskan, en metod känd som ”méthode champenoise”. Förutom Champagne så använder man denna metod vid framställning av Crémant från Frankrike, samt Cava från Spanien. Även i Tyskland använder man metoden för att producera de mest exklusiva mousserande vinerna.

Så blir det Champagne

Druvorna till Champagne måste enligt lag skördas för hand. Därefter gör man ett ”vanligt vin”, så kallat basvin som sedan ligger till grund för det som gör Champagne till just Champagne. Vinmakarna väljer sedan ut vilka basviner som ska ingå för att ge sin särskilda stil. Det kan vara endruvsviner på Chardonnay eller Pinot Noir, eller en blend av flera druvsorter där Pinot Meunier är den tredje av de vanliga druvsorterna i Champagne.

Därefter blandar man basvinet eller blenden på basviner med socker och jäst för att sedan fylla det på flaska. Här sker den så speciella andra jäsningen, då jästen får sockret att omvandlas till kolsyra och alkohol.

Hur länge man nu låter flaskan lagras innan man avlägsnar fällningen har sedan bäring på vilken kvalitet som Champagnen får. 15 månader är obligatoriskt för en ”standardchampagne” och minst tre år för en årgångschampagne. Det är inte ovanligt att kvalitetsproducenter låter dem ligga mycket längre än så.

När flaskan lagrats färdigt vill man att jästfällningen ska hamna i flaskhalsen så att den kan avlägsnas. Det sker genom att man skakar och roterar flaskan tills den hamnar längst ut i flaskan.

Därefter tar man bort jästfällningen genom att man fryser ner jästproppen som bildats i flaskhalsen. När man öppnar kapsylen slungas jästproppen ut genom att det är tryck i flaskan. Det kallas ”degorgering”. Eftersom delar av innehållet går förlorat vid degorgeringen, fyller man sedan upp flaskan med lite extra vin. Tillsätter man ett sötare vin får man också en sötare Champagne.

Därefter låter man Champagneflaskorna ligga svalt i de för området så karakteristiska källarna innan vi får ta del av det färdiga resultatet.

Champagne- från torr till söt


Man definierar Champagne utifrån olika smakriktningar:

  1. Brut Nature: ingen vintillsats, 0 till 3 g/L restsocker
  2. Extra Brut: vintillsats med 0 till 6 g/L restsocker
  3. Brut: vintillsats med 0 till 15 g/L restsocker
  4. Extra Sec: vintillsats med 12 till 20 g/L restsocker
  5. Sec: vintillsats med 17 till 35 g/L restsocker
  6. Demi Sec: vintillsats med 35 till 50 g/L restsocker
  7. Doux: vintillsats med mer än 50 g/L restsocker