fbpx

Socker i vinet – hur farligt är det?

Visst finns det socker i vinet. Från nästan inget alls till hur mycket som helst. Men vilka viner har mest och är hur farligt är det – egentligen?

Vi får många frågor om socker. Vilka viner som har mest, hur mycket socker ett normalt vin innehåller och vad man ska tänka på om man vill undvika socker. En läsare undrade också hur det var möjligt att ett vanligt vin innehöll hela tio procent socker.

Först och främst: fem procent socker i ett vanligt vin är fel. Ett normalt vin, men det menar jag ungefär 90 procent av de viner som säljs på Systembolaget, är klassade som torra. Då innehåller de upp till 4 gram socker per liter. Alltså gram, inte procent. Omvandlat till procent blir 4 gram socker per liter 0,4 procent socker. Som mest. Och det är en ganska stor skillnad.

Idag dricker vi gärna rött vin med lite socker i, omkring åtta kanske tio gram per liter. Det är ovanligt, men det är i viner som det står appassimento på etiketten. Eller governo. Alltså en del av vinet från Italien. Även annat vin kan innehålla lite mer socker än normalt. Men det tillhör snarare undantagen.

När det kommer till vitt vin är det oftast det torra vinet vi uppskattar, alltså det vin som har max 4 gram socker per liter. Så hälsovådligt är det inte. Och vid en överkonsumtion är det snarare alkoholen som är det skadliga, knappast sockret. Men det är samtidigt bra att veta, om man är diabetiker eller bara vill ha koll. På Systembolagets hemsida står sockerhalt på samtliga viner i fasta sortimentet.

Men kom ihåg! Det är gram per liter. Inget annat.

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR